Intézményünk rövid története

1996-ban volt 150 éve annak, hogy iskolánk névadója, Török János létrehozta Cegléd mellett a Szőkehalmi Gazdaképző Intézetet. 6 év után átmenetileg megszűnt a gazdaképzés, de egy évszázaddal később, 1954-ben újra megerősödött az igény a szakma oktatására, a térség mezőgazdasági szakemberképzésében egy bázis jellegű iskola újrateremtésére.

A Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola Pest megye déli részén, Budapesttől 70 km-re található. Eddigi fennállása alatt sokféle igényt elégített ki: mezőgazdasági technikusokat, növénytermesztőket, állattenyésztőket, állategészségőröket képzett. 1987-től a párhuzamos osztályok egyike állattenyésztő- és állat-egészségügyi technikus képzésre, majd 1992-től a másik osztály általános mezőgazdasági technikusi képzésre váltott. Utóbbi képzési forma helyére lépett 1998-tól a környezetvédő technikus szak.

Az iskola tehát képes a folytonos megújulásra, a piacgazdaság változó körülményeinek figyelembevételére, a térségi szakemberigény rugalmas követésére. Ennek szellemében 1975-től profilbővítésre is sor került: megkezdte működését szakiskolai szinten az egészségügyi szakdolgozók képzése. Az 1982/83-as tanévtől kezdődően a magasabb igényeknek megfelelően szakközépiskolai képzésben vehettek részt az egészségügyi pályát választó fiatalok. Majd az 1997/98-as tanévtől a megszűnő szakközépiskolai képzést a humán érettségit adó képzés váltotta fel. A ráépülő OKJ-s szakképzési formák az egészségügyi és szociális területen egyaránt - megfelelnek a korszerű európai uniós képzési előírásoknak.

A változások eredményeként napjainkban három ágazatban folytatunk képzéseket: mezőgazdasági, egészségügyi és környezetvédelem területen. A háromféle képzés merőben eltér ugyan egymástól, de éppen ez adja az iskola arculatának sokszínűségét, többirányú praktikumát.